חתונה אזרחית או נישואים אזרחיים - האם זה אפשרי בארץ?
אתחיל מהשורה התחתונה, לצערי אין במדינת ישראל אפשרות חוקית לעריכת טקסי נישואים אזרחיים המוכרים על ידי מוסדות המדינה. אך לפני שאתם מתייאשים או מפסיקים לקרוא את הפוסט הזה, אדגיש שישנם פתרונות רבים ומגוונים לזוגות המעוניינים לבוא בברית הנישואים באופן אזרחי או חילוני, פתרונות שאינם בהכרח פחות טובים ובמקרים מסוימים הם אף יותר טובים, מנישואים אזרחיים הנעשים בחסות נציג של רשות אזרחית מטעם מדינת ישראל, כמובן במידה והייתה קיימת אפשרות כזאת.
איך כן אפשר להתחתן בישראל בחתונה חילונית, בנישואים אזרחיים?
למרות הפתיח לפוסט זה, הדגשתי וציינתי כי בהחלט קיימות חלופות במדינת ישראל, המאפשרות לקיים חתונה אזרחית חילונית ולהימנע מהיתקלות עם מוסדות הדת של המדינה. בפוסט זה אנסה לסקור עבורכם את החלופות העיקריות ואדגיש את היתרונות והחסרונות של כל אפשרות.
תמיד כמובן אפשר להיכנע לתכתיבי המדינה ומוסדות הדת שלה, ולהתחתן ברבנות, אך לטעמי ולדעת רבים, מדינת ישראל הינה מדינה דמוקרטית וליברלית אשר חייבת לאפשר לאזרחיה לבחור בעצמם את הדרך בה זוגות יממשו את אהבתם ויבואו בברית הזוגיות. אין לי כל בעיה עם חתונה דתית כל עוד שני בני הזוג החליטו שזה מה שהם רוצים. אני לא מתנגד לנישואים ברבנות או לטקס חתונה המועבר על ידי רב, כל עוד זה נעשה מבחירה חופשית של בני הזוג ובידיעה מלאה של כל מה שכרוך בטקס מסוג זה.
גילוי נאות: יעל וכותב שורות אלו נישאו בחתונה אזרחית, חילונית, אלטרנטיבית ועל כך תוכלו לקרוא ממש כאן. את ההשלמה לטקס החתונה האזרחית שכתבנו בעצמנו והנחה חברנו היקר, עשינו בארגון "משפחה חדשה" שם הוצאנו תעודת זוגיות – על כך בהמשך.
חתונה אזרחית בחו"ל - קפריסין, פראג וכדומה
במדינות רבות בעולם המערבי חתונה אזרחית הינה דבר חוקי ומקובל. נישואים אזרחיים נפוצים מאוד בעיקר במדינות רבות בארצות הברית ובאירופה. כפי שכבר ציינתי, במדינת ישראל אין אפשרות חוקית לקיים חתונה אזרחית ולאחריה להירשם במוסדות המדינה כזוג נשוי, אך האבסורד הגדול הוא שמשרד הפנים של ישראל מכיר בנישואים אזרחיים שנערכו במדינה זרה בתנאי שאותה מדינה מכירה בתוקפם.
על כן, ישראלים רבים שאינם מעוניינים להינשא ברבנות, בוחרים לנסוע למדינות זרות על מנת להתחתן בהן בנישואים אזרחיים, ולאחר מכן חוזרים לארץ, מגישים את המסמכים הדרושים למשרד הפנים ונרשמים במרשם האוכלוסין הישראלי כזוג נשוי לכל דבר ועניין.
בעבר מרבית החתונות האזרחיות של ישראלים נערכו בקפריסין, גם בשל הקרבה היחסית שלה לישראל וגם בגלל העלות הנמוכה באופן יחסי של טקסי הנישואים האזרחיים באי השכן והתהליך הפשוט באופן יחסי בהשוואה למקומות אחרים ברחבי העולם. בשנים האחרונות גם פראג הפכה ליעד מועדף על הישראלים לקיום טקסי נישואים אזרחיים, במיוחד בשל קרבתה היחסית לישראל והאווירה הרומנטית השורה בעיר האירופית. ישנם מקומות נוספים ברחבי העולם בהם ישראלים יכולים להינשא בטקס אזרחי, דוגמת: לאס וגאס, ניו יורק, איטליה ועוד, אך בדרך כלל הם פחות פופולאריים בגלל סיבות שונות ומגוונות, ביניהן: המרחק הגיאוגרפי מישראל, עלויות גבוהות, דרישות מחמירות למסמכים ועוד.
יתרונות החתונה האזרחית בחו"ל: התהליך פשוט באופן יחסי, מדינת ישראל מכירה בנישואים אלה באופן מלא ורושמת זוגות שנישאו בחו"ל כנשואים במשרד הפנים – דבר המעניק לזוגות את מלוא הזכויות.
חסרונות הנישואים האזרחיים בחו"ל: עלויות גבוהות בדרך כלל, טקס הנעשה ללא ליווי של כלל המשפחה והחברים, והחיסרון העיקרי – במקרה של פירוק החבילה, חלילה, הגירושים נעשים ברבנות, כך שבני הזוג אשר תכננו להתחמק ממפגש עם הממסד הדתי, עלולים להיתקל בו בכל זאת ובנסיבות לא נעימות במיוחד.
תעודת זוגיות של ארגון "משפחה חדשה - האם היא נותנת מענה מספק?
תעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה" הינה תעודה המעידה על כך שהנושאים אותה הם בני זוג, שמסרו הצהרה משותפת בדבר התחייבותם כבני זוג, הצהרתם אושרה ונחתמה על ידי עורך דין ולכן הם זכאים לזכויות שוות לבני זוג נשואים. בגדול, תעודת הזוגיות מעידה על היותם של בני הזוג מוכרים במעמד המשפטי של ידועים בציבור, והם לא יכולים להירשם במשרד הפנים כזוג נשוי.
בניגוד למצב של בני זוג אשר נישאו כדת וכדין ובאפשרותם להוכיח זאת באמצעות הצגת תעודת נישואים או הרישום במשרד הפנים, על בני זוג הרוצים להיות מוכרים כידועים בציבור חלה חובת ההוכחה שאכן זהו מצבם וכתנאי בסיסי להוכחת סטטוס של ידועים בציבור הם צריכים להוכיח שהם גרים יחד ומנהלים משק בית משותף.
מכיוון שתעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה" ניתנת לבני הזוג יחד עם תצהיר משפטי בכתב, אשר נערך ונעשה בפני עורך דין מומחה מטעם ארגון משפחה חדשה וחתימתו וחותמתו מוטבעות על התעודה עצמה ועל התצהיר – היא בעלת תוקף משפטי.
תעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה" מהווה פתרון אזרחי לנישואים בישראל
בפסיקות שונות של בתי המשפט במדינת ישראל ניתן תוקף משפטי לתעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה", ולכן ניתן בהחלט להתייחס לתעודה כאל פתרון אזרחי לנישואים בארץ. ארגון "משפחה חדשה" אמנם מציג את הדברים כאילו בית המשפט קבע כי לתעודת הזוגיות של משפחה חדשה תוקף משפטי כנישואים, אך מהבנתי את פסקי הדין שניתנו הדברים אינם מדויקים (גילוי נאות: אינני משפטן והדברים שאני כותב מתבססים על דעתי בלבד).
בפסק הדין של בית המשפט לענייני משפחה, שכתבה כבוד השופטת איילת גולן תבורי, נכתב בין השאר על תעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה" כי "ניתן להציגה בפני מוסדות ציבור ורשויות מקומיות המבקשות לברר את מהות היחסים בין בני זוג לצורך מתן או קבלת שירותים, והיא מוכרת במקום בו קיימת הכרה במעמד הידועים בציבור…"
מהבנתי את מהות ורוח הדברים, כבוד בית המשפט קובע מפורשות כי התעודה מוכרת במקומות בהן נדרשת הוכחה של מעמד הידועים בציבור, על כן היא תעודה שבעצם מצהירה שנושאיה אכן נמצאים בסטטוס של ידועים בציבור.
היתרונות והחסרונות של תעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה"
תעודות הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה" בהחלט מהווה פתרון טוב מאוד עבור זוגות הרוצים להתחתן בחתונה אזרחית, כהוכחה לכך, גם כותב שורות אלו נושא את תעודת הזוגיות. יחד עם זאת, תעודת הזוגיות עדיין לא מהווה את הפתרון האולטימטיבי והיא אינה תחליף מלא ומושלם לנישואים אזרחיים במדינת ישראל.
יתרונות תעודות הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה": התעודה הינה בעלת תוקף משפטי והיא מצהירה על היותם של הנושאים אותה ידועים בציבור. תעודת הזוגיות מעניקה לנושאיה את כלל הזכויות המוקנות בחוק לידועים בציבור אשר זהות כמעט לחלוטין לזכויותיהם של זוגות נשואים, לדוגמה: זכויות כלכליות בנכסי ממון בין בני זוג, בביטוח הלאומי ועוד, זכויות במשרד השיכון לקבלת משכנתא לזכאים ועוד. דווקא במס הכנסה, בהגשת שומות מס של עצמאים, לא מתייחסים לזוג של ידועים בציבור כפי שמייחסים לזוג נשוי, לכן שומת העסק מוגשת רק על ידי בן הזוג בעל התיק במס הכנסה. בעת פרידה, חס וחלילה, אין כל צורך להגיע לרבנות. ויש עוד יתרונות רבים לתעודת הזוגיות של ארגון "משפחה חדשה"
חסרונותיה של תעודת הזוגיות: היא עדיין לא מהווה פתרון מושלם ומוחלט לנישואים אזרחיים במדינת ישראל. העלות שלה אינה מבוטלת – מדובר על 650 ש"ח לכל מוציא תעודה, כלומר 1,300 שקלים לזוג.
ישנם פתרונות לנישואים אזרחיים, למרות שהם עדיין לא מושלמים
בשורה התחתונה זוג ישראלי שלא מעוניין להינשא ברבנות, יכול למצוא פתרונות אחרים, אם כי הם אינם מושלמים. כפי שהצגתי בפוסט זה, שני הפתרונות העיקריים לחתונה חילונית במדינת ישראל הם נישואים אזרחיים בחו"ל, המאפשרים רישום במשרד הפנים כזוג נשוי לכל דבר ועניין, או הוצאת תעודת זוגיות של ארגון "משפחה חדשה" המהווה אסמכתא משפטית להיותם של בני הזוג ידועים בציבור.
כולי תקווה שבעתיד נישואים אזרחיים יהיו חוקיים במדינת ישראל כמו במרבית המדינות המערביות בעולם. הלוואי וכל אדם וכל זוג בישראל יוכל לבחור האם הוא מעוניין להינשא בטקס דתי או בטקס חתונה אזרחי, וחתונה חילונית תהיה נגישה לכולם גם מהבחינה החוקית וגם מהפן הכלכלי. עד שזה יקרה ועד שבישראל יהיה ניתן להינשא בנישואים אזרחיים ולערוך טקסי חתונה אזרחית שיוכרו על ידי כלל מוסדות המדינה, אמשיך לעקוב אחר הנושא, לעדכן אתכם בכל התפתחות, לתת לכם מידע מקיף ואעשה ככל שביכולתי כדי שנישואים אזרחיים יהיו חוקיים ונגישים עבור כולם, ללא הבדל דת, גזע, מין או העדפה מינית.
מעוניינים לערוך טקס חתונה אזרחית? מחפשים נוסח של ברכות חילוניות לחתונה? – לחצו כאן
פוסט חשוב ומעניין במיוחד, תודה רבה!
אני ובן זוגי כל הזמן חושבים על האפשרות של קיום חתונה אזרחית.
חשבנו על נישואים אזרחיים בקפריסין או בפראג, אבל עכשיו אנחנו מבינים שאלו לא באמת נישואים אזרחיים, שבסופו של דבר אנחנו עדיין קשורים לרבנות (למרות שמרוב אהבה אין לי ספק שלעולם לא נגיע לשם, אבל עדיין…)
התחלנו לבחון את האופציה שמציע ארגון משפחה חדשה, שמענו לא מעט על תעודת הזוגיות. עכשיו לצערי אני מבינה שגם תעודת זוגיות היא לא האפשרות המושלמת. אמנם לא יהיה לנו כל קשר לרבנות, אך מדינת ישראל לא באמת תכיר בנו כזוג נשוי, אלא רק כידועים בציבור.
מה עושים?! מתי אפשר יהיה לקיים חתונה חילונית במדינת ישראל בלי שהרבנות ורשויות הדת יכנסו לנו לחיים?! תודה בכל אופן על מאמר מרתק, אנחנו לא ניכנע ונקיים חופה חילונית, על אפם וחמתם של הרבנים…
המון תודה סיוון,
והכי חשוב, שיהיה לכם בהצלחה ושתהיו מאושרים יחד!
אנחנו בחרנו בתעודת הזוגיות של ארגון משפחה חדשה, בעיקר מכיוון שאין כל קשר לרבנות ונהנים מכל הזכויות כמו כל זוג נשוי במדינת ישראל. מי יודע, אולי בעתיד כן יתאפשר להינשא בנישואים אזרחיים ואז נתחתן שוב. האמת, החתונה שלנו הייתה כל כך מרגשת, כך שחתונה אזרחית נוספת בהחלט באה בחשבון :)